Πορτοκάλι, το φρούτο του χειμώνα

Μπορεί να έχει επικρατήσει να λέμε ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα, το πορτοκάλι, όμως, μας προφυλάσσει πολύ περισσότερο από περιττές και διόλου ευχάριστες επισκέψεις στον γιατρό μας.
Το πορτοκάλι έχει επικρατήσει ως η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C στον κόσμο, παρ’ όλο που υπάρχουν άλλες τροφές με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα της πολύτιμης βιταμίνης.Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σε μικρό ποσοστό… η λίστα είναι ατελείωτη!


Τα οφέλη του πορτοκαλιού στην υγεία είναι γνωστά ήδη από πολύ παλιά. Η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, την βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς. Είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την υψηλή πίεση.

Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα. Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.