Σύμφωνα με τον μέσο όρο, ένας Έλληνας θα ζήσει μέχρι τα 79 περίπου χρόνια. Επειδή, όμως, ο μέσος όρος είναι για… μέτριους, οι περισσότεροι επιθυμούμε να κάνουμε πραγματικότητα την ευχή που παίρνουμε σε γενναίες δόσεις κάθε χρόνο στα γενέθλιά μας και να ζήσουμε περισσότερες από οκτώ δεκαετίες. Ασφαλώς, σημασία έχει όχι μόνο να ζήσουμε πολύ αλλά κυρίως καλά. Γι΄αυτό, ακολουθούμε τις εξελίξεις και τις έρευνες της ιατρικής, ψάχνουμε μυστικά μακροζωίας, μελετάμε τα στατιστικά στοιχεία και μαθαίνουμε πώς θα ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.
«Αιωνόβια» στοιχείαΕίναι τελικά μάταιο να αναζητάμε… μία ή δύο δεκαετίες επιπλέον ζωής; Τα επίσημα στοιχεία από όλο τον κόσμο φανερώνουν πως το 2009, ο πληθυσμός της Γης άνω των 80 χρόνων έφτανε τα 101,9 εκατομμύρια, ενώ 60 χρόνια πριν, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 14,5 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει πως το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, κάτι που κάνει βάσιμες τις ελπίδες μας να… ξεπεράσουμε τα 100.Η Ιαπωνία και η Ισλανδία κρατούν τα σκήπτρα της μακροζωίας στον πλανήτη, καθώς σε αυτές τις χώρες το προσδόκιμο ξεπερνά τα 83 χρόνια. Παρόμοιο νούμερο συναντάμε και στην Σαρδηνία της Ιταλίας, όπου φαίνεται πως η μεσογειακή διατροφή και το… καλό κρασί κάνουν θαύματα. Ανάλογες αποκαλύψεις είχαμε πρόσφατα για το δικό μας… αιωνόβιο νησί, την Ικαρία, όπου οι ερευνητές μακροζωίας του National Geographic κατέφτασαν για να μελετήσουν την ζωή στον τόπο των Ελλήνων με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που έχει καταγραφεί ποτέ για άνθρωπο είναι τα 122 χρόνια. Ως γνωστόν, μάλιστα, οι γυναίκες, για γονιδιακούς λόγους που ακόμη κανένας επιστήμονας δεν έχει ξεδιαλύνει είναι «ρυθμισμένες» να ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες. Όλοι αυτοί οι αριθμοί και η «μοίρα» των γονιδίων ωστόσο δεν αρκούν για να καθορίσουν τα χρόνια της ζωής μας. Όταν οι παράγοντες διαβίωσης δεν είναι οι κατάλληλοι, βλέπουμε τα νούμερα να διαφέρουν ριζικά: Στην Αγκόλα ο μέσος όρος ζωής είναι τα 38(!) περίπου χρόνια, καθώς δεν υπάρχει καν πόσιμο νερό για τον περισσότερο πληθυσμό. Ίσως να μην έχουμε βλέψεις να σπάσουμε το εντυπωσιακό ρεκόρ των 122 ετών, ούτε τις ελλείψεις για να σπάσουμε το αρνητικό ρεκόρ της Αφρικής, αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές και να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για υγεία… διαρκείας.
Τα μυστικά της μακροζωίας
*Η διατροφή του… αιώνα: Δεν είναι άλλη από την μεσογειακή, για την οποία κατά καιρούς δημοσιεύονται έρευνες επί ερευνών και νέα στοιχεία, που την καθιστούν το ιδανικό διατροφικό μοντέλο. Υπεύθυνη για την καλή λειτουργία της καρδιάς, την χαμηλή χοληστερίνη, την διατήρηση της σωστής πίεσης, την διατήρηση της διανοητικής υγείας, την πρόληψη του διαβήτη και για πολλές ακόμη ευεργετικές δράσεις, η μεσογειακή διατροφή μπορεί κάλλιστα να πάρει το βραβείο για την ενίσχυση της μακροζωίας. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα υψηλά ποσοστά αιωνόβιων της Σαρδηνίας, μίας από τις κυριότερες «μπλε ζώνες» μακροζωίας του κόσμου.
*Πρόληψη: Όπως είπαμε, το σημαντικό είναι όχι απλώς να ζήσουμε περισσότερο αλλά και καλύτερα. Το βασικό μυστικό για να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις του οργανισμού μας και να τον διατηρήσουμε ακμαίο είναι να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις με την συχνότητα που χρειάζεται.