Οι τροφές που θέλουν… «μέτρο»



Λουκάνικα με πατάτες τηγανητές, αναψυκτικό και μετά γλυκό για επιδόρπιο: μοιάζει με το τέλειο γευστικά γεύμα, αλλά ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το τρώμε όσο συχνά θέλουμε. Γιατί; 
Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε πως αν
καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, ψάρια και καθαρά, ντόπια, ανεπεξέργαστα κρέατα, θα μπορέσουμε να σβήσουμε πολλά κεράκια στην τούρτα μας – κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Από την άλλη, όμως, μας κυνηγούν οι πειρασμοί τους οποίουςμεγαλώσαμε μαθαίνοντας να αποφεύγουμε. Όσο νόστιμες κι αν είναι κάποιες τροφές κι όσο κι αν θα θέλαμε να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας, οι ειδικοί συστήνουν να τις καταναλώνουμε συγκρατημένα και με μέτρο, έτσι ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
Τηγανητές πατάτες: ένας νόστιμος, τηγανητός κίνδυνος
Όταν οι τροφές ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν τοξίνες, μια εκ των οποίων είναι και η ακρυλαμίδη. Η χημική αυτή ουσία δημιουργείται όταν τροφές που περιέχουν άμυλο τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες και σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων, όταν περνάει συστηματικά στον οργανισμό μας. Σε διάφορες αναλύσεις μάλιστα που έχουν γίνει από το αμερικάνικο Center for Science in the Public Interest σε πατατάκια ή πατάτες από fast food ή εστιατόρια, βρέθηκε ότι η ακρυλαμίδη σε μια μεγάλη μερίδα ξεπερνούσε 300 φορές το επιτρεπτό όριο. Συν του ότι όλες οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον τηγανητό αυτό πειρασμό και να περιορίζεστε «τσιμπώντας» μερικές πατάτες ή πατατάκια από τους άλλους, από το να καταναλώνετε ολόκληρη μερίδα.
Αναψυκτικά: δροσιστικά αλλά παχυντικά
Ένα μέσο κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 150 θερμίδες, 30 με 55 mg καφεΐνης και διάφορα τεχνητά χρώματα και συντηρητικά. Όσα μάλιστα είναι διαίτης, περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ανθυγιεινές και επιμένουν να αντιμετωπίζουμε τα αναψυκτικά γι’ αυτό που είναι: γλυκό σε υγρή μορφή. Με την ίδια λογική που δεν σας επιτρέπει να τρώτε προφιτερόλ και πάστες καθημερινά, πρέπει να αντιμετωπίζετε και τα αναψυκτικά στη ζωή σας, καταναλώνοντάς τα μια στο τόσο και όχι σε καθημερινή βάση, αν θέλετε να μείνετε μακριά από τους κινδύνους που εγκυμονούν, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, τερηδόνα κ.ά.
Ντόνατς: ο γλυκός πειρασμός
Σίγουρα είναι ένα από τα πιο νόστιμα και απολαυστικά γλυκά, η… γλύκα του, όμως, δεν είναι αρκετή για να αγνοήσουμε τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Το αγαπημένο σνακ όλων των αστυνομικών στις ταινίες φαίνεται να μην είναι τίποτα παραπάνω από επεξεργασμένη ζάχαρη και αλεύρι, τεχνητές γεύσεις και μερικώς υδρογονωμένο λάδι, το οποίο περιέχει τρανς λιπαρά, ενώ δεν έχει καθόλου θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό και κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι το «πιο υγιεινό πράγμα στα ντόνατς, είναι η τρύπα που έχουν στη μέση».
Συσκευασμένα κέικ και μπισκότα: το πάρτι των τρανς λιπαρών
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα τα συσκευασμένα ψητά γλυκά, όπως τα κέικ και τα μπισκότα κι αυτό που τα κατατάσσει στην κατηγορία των τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά οξέα και άλλα πρόσθετα συστατικά, όπως συντηρητικά, σιρόπι, τεχνητές γεύσεις και χρωστικά. Στην πραγματικότητα τα μαζικής κατανάλωσης κέικ και τα παρόμοια ζαχαρώδη παρασκευάσματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα περισσότερα τρανς και συνήθως παρασκευάζονται με υδρογονωμένα έλαια. Αν δεν είστε έτοιμοι να αποχωριστείτε το κέικ ή το μπισκότο σας με τον πρωινό καφέ, προτιμήστε να το προμηθευτείτε από τον φούρνο της γειτονιάς ή να τα φτιάξετε μόνοι σας.
Χοτ ντογκ και επεξεργασμένα κρέατα: απαγορευμένη… αγάπη
Λουκάνικα, μπέικον, πεπερόνι, ζαμπόν… Όσο κι αν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε μόνο με αυτά για πάντα και να είμαστε ευτυχισμένοι, δυστυχώς η πραγματικότητα μας προσγειώνει άτσαλα. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω τροφές περιέχουν ένα συστατικό, το νιτρώδες νάτριο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν έχει καμία θέση στη διατροφή μας. Σύμφωνα, μάλιστα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 200 χιλιάδες άνθρωποι για 7 χρόνια, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τις πιο επεξεργασμένες τροφές (όπως χοτ ντογκ και λουκάνικα), παρουσίασαν 67% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες ή καθόλου επεξεργασμένες τροφές από κρέας.
Τρόφιμα σε κονσέρβα: μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα
Αν και είναι το τελευταίο πράγμα που θα περιμένατε να πάθετε ανοίγοντας μια κονσέρβα προκειμένου να μην μαγειρέψετε, πράγματι οι κονσέρβες ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα των αντρών. Ο λόγος είναι η χημική ουσία βισφενόλη Α, την οποία συναντούμε σε κονσέρβες και διάφορες συσκευασίες και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδά της στον οργανισμό τους, φανερώνουν αντίστοιχα μειωμένα ποσοστά σπερματοζωαρίων μέχρι και 23%, όπως και βλάβες στο DNA του σπέρματός τους. Ακόμη, στις κονσέρβες και σε διάφορα υλικά συσκευασίας τροφίμων, χρησιμοποιούνται συνθετικές ορμόνες, οι οποίες εισέρχονται στις λειτουργίες του οργανισμού διαταράσσοντας τους αμυντικούς μηχανισμούς του. Μια κονσέρβα στο τόσο, δεν πρόκειται φυσικά να σας κάνει κακό, η συστηματική κατανάλωσή της, όμως, ενδεχομένως να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.