Πρωτε'ι'νες κατά της ....υπνηλίας!

Συνταγή για αυγά με μπέικον
Σε έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αμινοξέα είναι αυτά που αυξάνουν την πνευματική διέγερση και απομακρύνουν τα συμπτώματα της υπνηλίας. Ταυτόχρονα η πρόσληψη αμινοξέων μέσω τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη, συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.


Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι υδατάνθρακες, ως βασικό καύσιμο των κυττάρου του εγκεφάλου είναι το μακροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπνηλίας.

Με απλά λόγια, αυτό που προτείνει η παραπάνω μελέτη είναι να προτιμήσουμε συνδυασμό πηγής πρωτεΐνης και πηγής υδατάνθρακα στο γεύμα από το να προτιμήσουμε αποκλειστικά πηγή υδατάνθρακα. Για παράδειγμα αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 1 φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα και 1 φέτα ψωμί και 1 αυγό (τα οποία είναι θερμιδικά ισοδύναμα) προτιμήστε το δεύτερο αφού το αυγό αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πηγή πρωτεινών και αμινοξέων.