Ο όρος δυσλεξία αναφέρεται σε παιδιά χωρίς οργανικά και συναισθηματικά προβλήματα, που κάνουν ειδικά λάθη, δηλαδή λάθη με σταθερό και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, στην ανάγνωση ή και στη γραφή, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή σχολική επίδοση. Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή και αντιληπτά από τους γονείς συνήθως μετά το πρώτο πεντάμηνο της Α΄ δημοτικού. Όταν συμβεί αυτό, καλό είναι να απευθύνονται άμεσα σε έναν λογοπεδικό, καθώς,
χωρίς το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης, με το πέρασμα του χρόνου οι δυσκολίες του παιδιού θα αυξάνονται. Επίσης, όταν γίνει 5 ετών, για λόγους πρόληψης, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται σε έναν λογοπεδικό-λογοθεραπευτή, ώστε να ανιχνεύσει τυχόν ενδείξεις για μελλοντικές μαθησιακές δυσκολίες και να προτείνει ένα πρόγραμμα παρέμβασης.10 tips για τη διευκόλυνση του δυσλεκτικού μαθητή στο σπίτι:
1.Ο δυσλεκτικός μαθητής έχει ανάγκη από συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση, για να συνεχίσει την προσπάθεια, και επιβράβευση, για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση.
2.Μην κριτικάρεις και μη συγκρίνεις την εργασία του δυσλεκτικού μαθητή με αυτές των αδερφών του ή των συμμαθητών του, αλλά με τις προηγούμενες δικές του.
3.Ο δυσλεκτικός έχει δυσκολία να οργανώσει την καθημερινή ρουτίνα. Φωτογράφισε τα βήματα της καθημερινότητάς του, γράψ’ τα και τοποθέτησε τα σε εμφανές σημείο στο αντίστοιχο δωμάτιο.
4.Μην του δίνεις πάνω από 2 εντολές κάθε φορά: π.χ. «Βάλε πρώτα το πιάτο σου στο πλυντήριο και μετά πλύνε τα δόντια σου».
5.Φρόντισε να του δίνεις συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες. Αντί για το «μάζεψε τα ρούχα σου», πες του «δίπλωσε τα καθαρά ρούχα και βάλε τα βρόμικα στα άπλυτα».
6.Κάποιες μέρες ο δυσλεκτικός θυμάται πολλά πράγματα και τα πάει πολύ καλά και κάποιες άλλες μοιάζει να τα έχει ξεχάσει όλα. Μην απελπίζεσαι, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική.
7.Ορισμένοι δυσλεκτικοί είναι πάρα πολύ αργοί αναγνώστες, ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Διάβαζε κάθε βράδυ στο παιδί το αγαπημένο του λογοτεχνικό βιβλίο. Έτσι, θα το βοηθήσεις να αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο και αγάπη για τις ιστορίες, ώστε όταν θα είναι έτοιμο, να μπορεί το κάνει μόνο του.
8.Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει μάθηση με δράση και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες. Επισκεφτείτε μαζί μουσεία, αθλητικά δρώμενα, διαδραστικές εκθέσεις κ.λπ., για να εμπλουτιστούν το λεξιλόγιο και οι γνώσεις του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση μέσα από τη δράση.
9.Ενθάρρυνέ το να αναπτύξει τις δεξιότητές του που δεν σχετίζονται με ανάγνωση και γραφή. Έτσι θα καταλάβει πως υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ικανό και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του.
10.Η καθημερινή σχολική μελέτη είναι εξοντωτική για το δυσλεκτικό παιδί, επειδή καταβάλλει σκληρή προσπάθεια και περισσότερο κόπο. Κάντε 5λεπτα διαλείμματα ανάμεσα στη μελέτη.
πηγή: madame figaro