Μέλι, μια γλυκιά απόλαυση για όλους

Το μέλι αποτελείται από 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από
180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.
Έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική άξια. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.

Το μέλι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Η παρατεταμένη κατανάλωσή του από άτομα με καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασής τους. Επίσης το μέλι αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης σε αναιμικά άτομα και προστατεύει το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο από έλκη.
Απολαυστε το άφοβα μόνο του η συνδυάζοντας το με άλλα τρόφιμα.